CorTen staal

Cortenstaal, ook bekend onder de merknaam COR-TEN-staal, is een metaallegering bestaande uit ijzer, waaraan koper, fosfor, sillicium, nikkel en chroom zijn toegevoegd. De sterkte is vergelijkbaar met die van andere gelegeerde staalsoorten zoals roestvaststaal. De rekenwaarde is ca. 355 N/mm2. Cortenstaal is een weervast staal en de bruine roestkleur is het meest typische uiterlijke kenmerk.

Weervast staal is een specifieke legering van constructiestaal, koper en fosfor, waarop zich dankzij die samenstelling een beschermende oxidatielaag vormt die het corrosieproces aanzienlijk vertraagt en het onderliggende staal beschermt tegen verdere corrosie. Weervast staal hoeft dus niet tegen corrosie beschermd te worden door een zink- of verflaag en behoudt zijn typische roestbruine patine. 

De nieuwe staalsoort gaf men de naam COR-TEN vanwege de eigenschappen COR (corrosion resistent : corrosiebestendig) en TEN (tensile strenght : treksterkte). 

De roestigekleurige en zeer dichte oxidehuid schermt het dieper liggende materiaal af van zuurstof, waardoor de oxidatie sterk vertraagt, hoewel in holten die vol staan met water de corrosie zich wel voortzet. Door de oxidehuid is het niet nodig het materiaal te schilderen. 

Het wordt afgeraden CorTen staal te gebruiken voor daken en zijwanden van gebouwen en voor dunne staalplaten. Het staal blijft namelijk gevoelig voor corrosie. Dit komt doordat de oxidehuid van het staal zich opnieuw vormt nadat het afgesleten is door bijvoorbeeld zand, stof, hagel of zelfs zure regen. Als de huid zich opnieuw ontwikkelt, wordt het onderliggende ijzer dunner en komen er op den duur gaten in de dunne platen. De roest van het staal kan bovendien afgeven op aangrenzende oppervlakken, zoals trottoirs. Het materiaal is ook niet bestand tegen natte bladeren. De aanwezigheid hiervan op het staal vertraagt de cycli van nat worden en opdrogen, waardoor corrosie wordt versneld. 

Voorbeelden van CorTen werk

ISOLAS  B.V.  

Kunnen wij u van dienst zijn?

Bel  075-6141844

of mail naar  : info@isolas.nl